ERIARVOISUUDEN POISTAMINEN

Köyhyys- tai syrjäytymisriski lasketaan kolmen tekijän kautta: pienituloisuus, vakava aineellinen puute ja kotitalouden vajaatyöllisyys. Pienituloisten toimeentuloa ovat viime vuosina vaikeuttaneet perusturvaetuuksien leikkaukset ja jäädytykset.

Suomen sosiaali ja terveys ry:n (SOSTE) selvityksen mukaan leikkaukset ovat osuneet etenkin työttömiin, lapsiperheisiin ja opiskelijoihin. Vuonna 2016 köyhyys- ja syrjäytymisriski koski Suomessa noin 849 000 henkilöä eli 15,7% väestöstä. Köyhyysraja eli minimibudjetti vaihtelee yksin asuvalla asuinpaikasta riippuen 1077-1234 euroa/kk. Vuonna 2017 THL:n raportin mukaan minimibudjettiköyhyydessä oli 471 000 eli 8,7% väestöstä.

Eläkeläiset ovat suurin yksittäinen köyhien ryhmä. Köyhyysrajan alapuolella on noin 174 000 eläkeläistä eli 13%. Takuueläke on v.2019 785€ ja täysimääräinen kansaneläke 630€. Suomi on saannut Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealta usean huomautuksen perusturvatason liian alhaisesta tasosta.

Perustoimeentulo on ihmisoikeus, joka ei saa riippua työmarkkinasuhdanteista tai alistumisesta viranomaiskontrolliin.
Perustulo tukee ihmisten omaa elämänhallintaa sekä mahdollistaa työn murroksesta johtuvia uudelleenjärjestelyitä.

TAVOITE:

Perustulo kaikille 18 vuotta täytäneille kansalaisille 800€/kk ja sen ylittävistä tuloista (ansio-ja pääomatuloista) peritään tasavero!

Kommentit

Suositut tekstit