OIKEUDENMUKAISTA ILMASTOPOLITIIKKAA!



     HIILINIELUT

 



Männikkometsät ja rantojen raidat, laaksojen liepeillä koivikkohaat....(Keski-Suomen maakuntalaulu, Martti Korpilahti). Kuva Saarijärveltä v.2018, Marjut Pollari.


Tilastot ovat mukavia, niiden kanssa voi olla samaa mieltä, eri mieltä tai ei ota kantaa.
Se on kuitenkin fakta, että Suomen tärkein hiilinielu ovat metsät. Hakkutavoista ja hakkuiden määrästä on sitten paljon erinäkemyksiä.


En ole metsänomistaja, mutta kannatan jatkuvaa kasvatusta, en avohakkuita. Avohakkuut pienentävät kertaheitolla hiilinielua ja alueen maaperä vapauttaa hiiltä jopa 20 vuotta (Tilastokeskus).
Hakkuiden määrää aiotaan  nostaa noin 68milj.kuutiosta 80milj.kuutioon vuoteen 2025 mennessä.
Itse kannatan metsien kiertoajan pidennennystä sekä viivästyneiden harvennushakkuiden tekemistä, luonnon monimuotoisuuden huomioonottamista.


Metsänomistajat, joita on noin 600 000, ovat keskeisessä roolissa. On luotava kannustinjärjestelmä, jotta metsänhoito johtaa hiilinielun kasvattamiseen. Puuta pitää käyttää pitkäikäisiin puutuotteisiin, sekä Metsähallituksen tulostavoitetta on piennennettävä.


Suomi on soiden maa. Turpeeseen on varastoituna yli kaksi kolmasosaa Suomen hiilivarastosta (Tilastokeskus). Epäonnistuneita ojituksia ennallistamalla on mahdollista muuttaa suo hiilinieluksi. Ennallistaminen tulee tehdä oikein, jottei tule lisäpäästöjä.
Kannatan turpeen energiakäytön lopettamista taloudellisin ohjauskeinoin 2030-luvulla.












Kommentit

Suositut tekstit